Paters & Prinsenroute: door het land van de Merode

De Paters & Prinsenroute is al jarenlang een topper onder de culinaire fietsroutes in Vlaanderen. Dat is niet verwonderlijk. Je doorkruist de Merodebossen en fietst langs de abdijen van Averbode en Tongerlo. Rust en stilte zijn hier alomtegenwoordig. Onderweg ga je vier keer bij lokale ondernemers aan tafel. Bovendien viert de route dit jaar haar 14-jarig bestaan.

Het Merodegebied staat bekend voor zijn prachtige bossen, uitgestrekte heidevlaktes en ander natuurschoon. Hier fietsen is een buitengewone ervaring. ‘Prinsheerlijk fietsen’ noemen ze het wel eens in de streek.

De route doet verschillende bezienswaardigheden (lees: leuke plekken) aan: kasteel van prins de Merode in Westerlo (foto), wijndomein Kapittelberg in Herselt, de Heimolen in Langdorp, het geboortehuis van Ernest Claes in Zichem, de Maagdentoren in Zichem, Natuurgebied Demerbroeken van de ‘Witte van Zichem’ en de twee eerder genoemde norbertijnenabdijen. 55 km ben je onderweg. Voor een geoefende fietser niet gek ver, maar de verschillende locaties bieden mogelijkheden genoeg om er een extra lange fietsdag van te maken.

Vertrekken gebeurt bij Mie Maan in Blauberg (Herselt), een bekende pleisterplaats bij fietsers en wandelaars. Hier start je met een streekproductenontbijt en krijg je bij je terugkeer het streekbier Paternoster. Brasserie Central op de Markt in Zichem serveert het hoofdgerecht en Westelhof het nagerecht met een palletje van streekzoetigheid.

PRAKTISCH

  • Periode: 1 april tot 1 oktober 2023, op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Ontbijt kan vanaf 9u.
  • Vertrekken doe je vanuit Herberg Mie Maan, Diestsebaan 28 in Herselt (Blauberg), waar je ontbijt met streekproducten klaar staat. Je ontvangt er de routebeschrijving en de bonnetjes voor de andere gerechten onderweg.
  • Kostprijs: € 49 p.p., voorafgaand te betalen door storting op rekeningnummer BE75 0015 9727 5051 van Paters & Prinsen, met vermelding van de datum en het aantal fietsers. Hierin zijn begrepen een ontbijt, hoofdschotel (vlees of vegetarisch), dessert en een Paternoster (streekbier). De andere dranken niet, die reken je telkens ter plaatse af.
  • Reservatie is altijd verplicht, ongeacht het aantal personen. Betaling dient voorafgaand te gebeuren.
  • Hou rekening met wachttijden in de horecazaken op zon- en feestdagen.
  • Los onderweg enkele makkelijke vragen op en win een overnachting in een plaatselijk B&B.
  • Fietsverhuur (ook e-bikes) is mogelijk mits tijdige reservatie (info@patersenprinsen.be of 0476/90 76 30).
  • Op zoek naar een origineel cadeau voor vrienden of familie? Mail ons.

INFO EN RESERVATIE
www.patersenprinsen.be/culinairefietstocht
+32 476 90 76 30