Op stap in Herentals, de historische hoofdstad van de Kempen

Herentals is de historische hoofdstad van de Kempen, een tikkeltje eigenwijs soms, maar altijd gastvrij en goedhartig. Deze aangename en levendige woon- en winkelstad bevindt zich in het midden van het Kempense groen en is de uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars in het hart van de provincie Antwerpen.

Aan het begin van de Kempische Heuvelrug is sinds kort het prachtige fiets- en wandelcafé De Kluis open  (Lichtaartseweg 169). Het café is een ideale vertrekbasis voor een fiets- of wandeltocht in het groen. Neem zeker de tijd om een korte wandeling te maken naar de Kruisberg en de Toeristentoren.

De kruisweg van Herentals, op de Kruisberg, is wellicht de oudste kruisweg van België en dateert van 1461. De kruisweg bestaat uit veertien kapelletjes (waaronder twee grote) over de lijdensweg van Jezus Christus, en zeven kapelletjes over Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën.

Iets verder op het pad rijst de Toeristentoren omhoog. De toren staat op de hoogste zandduin van de Kempense Heuvelrug. De constructie telt 112 houten treden die u 22 meter hoog voeren. Bovenin de toren hebt u een adembenemend uitzicht over de Kempen. U vindt er ook een oriëntatietafel waarop u de richting en de afstand tot ruim honderd kerktorens kunt aflezen. Sommigen beweren dat u bij helder weer zelfs de bollen van het Atomium kunt zien blinken. Nog indrukwekkender dan het uitzicht is de oorverdovende stilte boven de kruinen van de bomen.

Heeft u nog tijd over? U bent op een boogscheut verwijderd van het historische stadscentrum met de indrukwekkende Lakenhal, het Begijnhof, het Besloten Hof en de Middeleeuwse stadspoorten.

 

Meer informatie: Toerisme Herentals, Grote Markt 35, tel. 014-21 90 88, www.herentals.be/toerisme

Open van maandag tot vrijdag van 09 tot 12 uur en van 13.30 uur tot 16 uur en op zaterdag van 10 tot 14 uur. In juli en augustus is het kantoor ook op zon- en feestdagen open van 10 tot 14 uur. Gesloten op maandagen.