Fiets langs de kleine gelukjes in Turnhout

Ga met je fiets op pad door Turnhout en laat je verrassen door tal van ‘ kleine gelukjes’. Dit gaat van het vinden van leuke picknickplaatsen tot unieke bezienswaardigheden en mooie fiets- en wandelroutes.

Picknickkaart 'Zoek de kleine gelukjes'
Vanaf de paasvakantie tot eind september verschijnen de bestaande picknickbanken terug in de stad. Tegen de zomer wordt dit verder uitgebreid. Haal vanaf juni de picknickkaart ‘Zoek de kleine gelukjes’ gratis op bij Toerisme & UiT. In onze stad vind je doorheen het jaar op tal van locaties picknickbanken. Maar tijdens de zomermaanden wordt dit aantal nog aangevuld met extra exemplaren en locaties. Maar het gaat niet alleen om de picknick zelf. De banken worden heel strategisch langs fiets- en wandelroutes, en op bekende en minder bekende bijzondere plekjes van Turnhout, geplaatst. Zo krijg je een mooie spreiding in zowel het centrum als in de buitengebieden.

Hotel Taxandria
Welkom in Hotel Taxandria. Geen ander museum draagt de verrassende titel ‘hotel’, maar dit is dan ook het museum waar elke kamer ‘bewoond’ wordt door een historisch personage. Je ontmoet er Hendrik Wiske van Heertum, het laatste hert van Turnhout, of de imposante Amalia van Solms, vrouwe van Turnhout. Leer alle hotelgasten kennen en laat hen vertellen over de (ontstaans)geschiedenis, de evolutie en de tradities van onze stad en de Kempen.

Kaartende Begijnen
We weten het niet zeker, maar de begijnen die vroeger in ons begijnhof woonden, zullen ongetwijfeld wel eens een kaartje gelegd hebben. Kan ook niet anders, want Turnhout is de speelkaartenstad bij uitstek. Getuige hiervan is het Nationaal Museum van de Speelkaart. Een bezoek aan het museum werpt een onthullend licht op de aloude speelkaartennijverheid van onze drukkersstad. En als je dan toch op pad bent, neem dan ineens een kijkje in het begijnhof. UNESCO pracht met een heus Begijnhofmuseum dat je onderdompelt in de intrigerende leefwereld van de begijnen.

Kasteel met slotgracht
Ja hoor, je leest het goed … Turnhout heeft een kasteel. En niet zomaar eentje, maar het kasteel van de hertogen van Brabant. Vroeger het buitenverblijf van de Brabantse hertogen, momenteel het gerechtshof. Een van de oudste gebouwen van de stad, en nog steeds springlevend.

Toerisme & UiT
Grote Markt 44 – 2300 Turnhout
014 44 33 55
toerisme@turnhout.be
www.toerismeturnhout.be

Aetec