Aas op Turnhoutse troeven

Maar op welke troeven? Turnhout heeft er zoveel. Te veel om op te noemen zelfs. Dus we lichten er een aantal voor je uit en de rest moet je zelf maar komen ontdekken.

Begeesterende begijnen

Het begijnhof vormt een oase van rust, midden in de stadsdrukte. Treed binnen in een sprookjesachtig decor van knusse huisjes, loodrechte hagen en statige lantaarns. Al in de 13de eeuw werd dit de thuisbasis van de begijntjes met zwart habijt en witte kap. Rond 1675 waren ze nog met 370, vandaag zijn er geen meer. Het laatste begijntje overleed in 2002.

Toch is de aanwezigheid van de zusters nog tastbaar. In het Begijnhofmuseum dompel je je onder in hun intrigerende leefwereld. Hoe woonden ze? Hoe werkten ze? En hoe zongen ze? Blader digitaal door een 16de-eeuws handschrift met begijnenliederen.

Uiteraard prijkt zoveel historische schoonheid terecht op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Wil je het Begijnhofmuseum bezoeken, reserveer dan zeker een tijdsslot. Klik hier om naar de website te gaan. 

Laat in je kaarten kijken

Het Nationaal Museum van de Speelkaart werpt een onthullend licht op de aloude speelkaartennijverheid van de drukkersstad Turnhout. Vergaap je aan de meest spectaculaire collectie speelkaarten van de Lage Landen. Met schitterende voorbeelden van de industriële revolutie tot vandaag en zelfs relicten uit de 16de eeuw.

Loop je warm voor industrieel erfgoed? Sta dan stil bij het machinepark met eeuwenoude én moderne drukpersen en kom te weten hoe het productieproces van ontwikkeling naar ontwikkeling sprong. Met een imposante stoommachine uit de 19de eeuw als pronkstuk.

Wil je het Nationaal Museum van de Speelkaart bezoeken, reserveer dan zeker een tijdsslot. Klik hier om naar de website te gaan. 

Wandelen en fietsen in een groene long

Een beter voorbeeld van natuur omhelst cultuur is er niet. Op amper tien minuten wandelen van het historische, culturele centrum stap je de groene long van Turnhout binnen. In het Turnhouts Vennengebied kuier je door 200 hectare van heide, vennen en graslanden. Dit unieke natuurgebied herbergt zeldzame planten en dieren. Sper je ogen voor de pracht van de zonnedauw en spits je oren voor het getjilp van de wulp. Weet je niet waar te beginnen? Spring dan eerst binnen in het bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve. Je vindt er handige kaartjes met wandelroutes.

Fiets dwars door het Vennengebied over het Bels Lijntje. Deze voormalige spoorlijn tussen Turnhout en Tilburg is nu een toeristisch fietspad. Een route die maar liefst negen keer de grens overgaat. En onderweg kom je de uitkijktoren tegen. Klim twaalf en een halve meter omhoog en geniet van alle natuurlijke pracht die het Vennengebied rijk is.